Klaus Mäkelä

Conductor & Cellist

Ylikapellimestari & taiteellinen neuvonantaja: Oslon filharmoninen orkesteri (alkaen 2020/21)

Päävierailija: Ruotsin radion sinfoniaorkesteri

Taiteellinen partneri: Tapiola Sinfonietta

Taiteellinen johtaja: Turun musiikkijuhlat


Klaus Mäkelä on vasta nimitetty Oslon filharmonisen orkesterin ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi neuvonantajaksi ja aloittaa virassaan kaudella 2020/21. Hän on myös Ruotsin radion sinfoniaorkesterin päävierailija ja Tapiola Sinfoniettan taiteellinen partneri. Vuodesta 2019 Mäkelä toimii myös Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.


Viime konserttikauden menestyksekkäiden debyyttien jälkeen Mäkelä palaa 2018/19-kaudella johtamaan Oslon filharmonikkoja, Leipzigin ja Islannin sinfoniaorkestereita sekä Toulousen kansallisorkesteria. Mäkelä aloittaa myös kautensa Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa sekä Tapiola Sinfoniettassa, jossa hän johtaa Beethoven-sarjan kolmen seuraavan kauden aikana. Hän debytoi myös Orchestre de Paris’n, Lyonin kansallisorkesterin, Frankfurtin radio-orkesterin, Antwerpenin, Bernin ja Malmön sinfoniaorkesterien sekä Bergenin filharmonisen orkesterin johtajana. 


Klaus Mäkelä on johtanut lähes kaikkia suomalaisia sinfoniaorkestereita ja työskentelee nyt säännöllisesti Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian, Sinfonia Lahden, Turun filharmonisen orkesterin ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa.


Viime kaudella Mäkelä debytoi mm. Minnesota Orchestran, Tokion Metropolitan-orkesterin, Ottawan National Arts Center -orkesterin, Leipzigin sinfoniaorkesterin,  NDR Radiophilharmonien, Ruotsin RSO:n, Oslon filharmonisen orkesterin, Tukholman kuninkaallisen orkesterin, Galician, Norrköpingin ja Kristiansandin sinfoniaorkesterien, Kammerakademie Potsdamin, Orchestre National du Capitole Toulousen sekä Sinfonia Lahden kanssa, kaikki uusintakutsuin.


Oopperamaailmassa Mäkelä teki debyyttinsä johtamalla Mozartin Taikahuilun Suomen Kansallisoopperassa sekä johti aiemmin myös Erkki Melartinin Ainon konserttiesityksenä. 


Mäkelä voitti toisen palkinnon ja yleisön suosikki -erikoispalkinnon Turun XII sellokilpailussa vuonna 2014. Hän on esiintynyt monien suomalaisien sinfoniaorkestereiden solistina sekä kamarimuusikkona tärkeimmillä suomalaisilla musiikkijuhlilla. 


Mäkelä opiskeli Sibelius-Akatemiassa orkesterinjohtoa Jorma Panulan luokalla sekä sellonsoittoa Marko Ylösen, Timo Hanhisen ja Hannu Kiiskin johdolla.


Klaus Mäkelä soittaa OP Ryhmän Taidesäätiön omistamaa Giovanni Grancino -selloa vuodelta 1698.Käyttöön 2018/19-kaudelle. Ota yhteyttä HarrisonParrottiin, jos haluat muokata tätä biografiaa.IN ENGLISH